top of page

A Donnie Yen-brand

Donnie Yen akciósztár hazája legnépszerűbb színésze és az egyik legismertebb ázsiai színész Nyugaton. Hongkongi, majd kínai harcművészeti filmjei eljutottak a világ minden tájára, ennek hatására Hollywood is felfigyelt rá, és számos blockbuster stábjába meghívták (xXx: Újra akcióban, Zsivány Egyes, John Wick: 4. felvonás). Ezzel a láthatósággal Donnie-n nagy felelősség van, hogy a kínai emberekről milyen képet mutat be. Filmjein és megszólalásain keresztül most ennek az imidzsnek járunk utána.


Donnie harcművészcsaládba született, édesanyja híres tajcsi mester volt. A család Yen kis korában Amerikába költözött. Itt több küzdősporttal megismerkedett, de későbbi karrierje szempontjából még ennél is lényegesebb, hogy remekül megtanulta a nyelvet. Azon kevés ázsiai sztár közé tartozik, akik az interjúik során remek angolsággal fejezik ki magukat. Tinédzserként meghívást kapott a kínai vusu csapatba, amelynek korábban Jet Li is a tagja volt. Ázsiába visszatérve egy hongkongi útján találkozott Yuen Woo-pinggel, aminek hatására megváltozott az élete. A harcművészeti rendező éppen Jackie Chan függetlenedése után keresett egy tehetséget, akire verekedős komédiáit építheti.


A mester keze alatt Donnie a térség meghatározó kungfu sztárjává vált, kitanulta a filmezést, majd a kamera másik oldalán is egyre többet dolgozott. A Yuenről való leválása a 90-es éveknek arra az időszakára tehető, amikor a hongkongi verekedős filmek válságba kerültek. A nehéz körülmények megtanították a filmest arra, hogy a szórakoztatóiparban azok tudnak fennmaradni, akik jó érzékkel folyamatosan adaptálódnak a változó közönségigényekhez. Donnie forgatott kosztümös kardozós filmeket (wuxiákat; Hős, 14 Penge, Sakra)  és kortárs kungfu mozikat (Int he Line of Duty 4, Kung Fu gyilkos). Kéztechnikái kiegészültek a korban népszerűvé váló kick-box látványos magas és forgórúgásaival (Tigrer Cage, Vasmajom). Harcjeleneteit ezeknek megfelelően hosszabb szekvenciákban és nagyobb látószögben vették fel. A 2000-es években pedig birkózás- és MMA-elemekkel dúsította korábbi harci stílusát (SPL, Tűréshatár).


A mindig a friss igényeknek megfelelő előadói és koreográfusi tudása révén a közönség kedvencévé vált. Karrierje csúcsa a kínai Ip Man-sorozat és az amerikai John Wick: 4 felvonás. A két sorozat rendkívül eltérő gyártási körülmények között született, Donnie mégis mindkettőben a kortárs kínai ember egy olyan képét közvetítette a hazai és a nemzetközi publikumnak, amely egybevág a kínai kormányzat soft powerjével.


Az Ip Manben a sztár a hagyományos wen-wu férfiideál újraértelmezését mutatja be. A film főhőse neokonfuciánus alapokon nyugvó értékrendet követ, amelynek fontos része a nemzeti büszkeség. A filmek haladó szemlélete abban mutatkozik meg, hogy a kínai felsőbbrendűség helyett a nemzetek egyenjogúsága a fő üzenet. Yen hollywoodi produkcióinál pedig közismert, hogy csak akkor vállal el egy szerepet, ha a karakter túllép a Kínához kötődő sztereotípiákon, és a nyugati hősökhöz hasonló hús-vér figurát alakíthat. Donnie Yen tehát nemcsak tökéletesen kivitelezett akciójeleneteket akar készíteni, hanem a kínai emberek elfogadásáért is harcba száll.


A szerző filmesztéta.

Borítókép: AFP/Imaginechina/Wang Gang

1 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page